Légy kreatív, ne hagyd kialudni fantáziád lángját. Ötletek és tippek, lakásod és környezeted szebbé tételére!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

index

 

Idén különösen korán kezdett virágba borulni a szinte mindenhol felllelhető anyáknapi szimbólum. Reméljük, mivel virágzása hosszan tartó, marad belőle az év egyik legszebb ünnepére is. Tudtad, hogy ebből a szépséges, illatos növényből tinktúrát, kenőcsöt izületi fájdalmakra, szörpöt, mely különleges alkalmakra igazi szenzáció. A cikk alján receptet is találsz!

Mit kell még tudni az orgonáról???

Íme egy legenda:

Egy régi história szerint Syrinx a kecskelábú és kecskeszarvú pásztoristen elől menekült, amikor is ijedtében egy karcsú nádszállá változott. Pán, a pásztoristen ebbőla  nádszálból készítette el sípsorát, sokan nem tudják, de tavasszal hasonló sípokat lehet készíteni az orgona vesszőiből is. Sokak szerint innen származhat a magyar orgona név, mely ugyebár a templomi orgona sípjaira utalhat.

tYwktkqTURBXy85NGFlOTVjZDc2OTYyZDk4ZGRjYTAzNzIyNDRlZWUxNS5qcGVnkpUDAMy2zRCgzQlakwXNAxTNAbw

Gondozása:

Tudni kell az orgonáról, hogy nagyjából 3-6 méter magasra nő meg, elágazó gyökere csak sekélyen fekszik a talaj alatt, a nedvességet nagyon szereti, ebből következően a szárazságot nem tűri könnyedén, nyáron érdemes fokozottan odafigyelni a növényekre. A legjobban a meszes, agyagos talajt szereti, de a köves talajokon is megél könnyedén.

A fénnyel is óvatosan kell bánni, ugyanis a nagyon árnyékos helyeket nem szereti, gyorsan felkopaszodik, ráadásul nem is virágzik. Mi az épület mellé ültettünk még pár éve 1-2 tövet, ott csak 3-4 órán át süti a nap, de ez neki tökéletesen megfelel, csodaszép még mindig, viszont a napos, meleg fekvésű helyeken virágzik a legszebben, leggazdagabban.

Szaporítása:


Szaporíthatjuk szemzéssel illetve a sarjak átültetésével. A szemzést általában július környékén végezzük el, mivel a korábbi alvószemzés kihajt, a későbbi pedig sikertelen marad. Az idősebb orgonákat tavasszal át lehet oltani, utána figyeljünk arra, hogy a vadhajtásokat távolítsuk el a tőről. A nemes orgonacsemetéket ősszel ültessük el a kertben, a rügyek korán elkezdenek duzzadni, éppen ezért a tavaszi ültetés már nagy kockázatokat jelentenek. A növényeket tartsuk mindig gyommentesen, néha nem árt, hogyha trágyázzuk a földjét. Sajnos, vagy nem sajnos, de 3 évig várnunk kell általában, mire virágot látunk az orgonán. Ugyanakkor fontos, hogy már az első évben megmetsszük a bokrot, mert ha nem tesszük meg, felkopaszodik, ritkul.

 

És végezetül egy Orogonaszörp recept:

Hozzávalók:

  •  1.3 liter víz   
  • 1 kg kristálycukor
  • egy nagy szatyor orgona lecsipegetett virágjai
  • egy citrom leve, vagy egy fél mokkáskanál citromsav

 WP 20140419 08 02 39 Pro 


Orgonaszörp elkészítése:

Egy lábasba öntsük össze az adott mennyiségű vizet és cukrot. Tegyük tűzre, és főzzünk belőle szirupot. Ha kész, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a citromlevet vagy a citromsavat, majd jól keverjük el. Öntsük bele a virágokat, majd anélkül, hogy elkevernénk, fedjük le fedővel. Hagyjuk állni egy egész napot, majd másnap hidegen szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Az íze is nagyon jó, de a színe egyenesen varázslatos lett.
hirdetes

A citromsav (vagy citromlé) pedig azért kell bele, mert az segít kioldani a szirmokból a színanyagokat. És tényleg fontos, hogy miután levettük a tűzről, és már a virágok is benne vannak, többé már ne forraljuk fel, mert el fogja veszíteni a színét.


Lehet, hogy érdemes tartósító eljárással elkészíteni a szörpöt, mivel az üvegek tetején pár hét múlva megjelent egy kis kocsonyás réteg, ami a penészedés előjele. Az agyonfőzést nem ajánljuk továbbra sem, nézzük, mit kell tenni ebben az esetben: a megoldás a nedves dunsztolás!

orgona lila2

Ehhez vegyünk egy lábast, annak az aljára tegyünk egy konyharuhát, az üvegek kupakjait lazítsuk meg úgy, hogy kényelmesen ki tudjon jönni a levegő, majd az üvegeket szépen sorban tegyük a lábasba. Öntsük háromnegyedig vízzel a lábast, majd lassú tűzön forraljuk fel, majd tartsuk forrásban addig a vizet, míg az üvegekben lévő szirupban is el nem kezdenek intenzíven mozogni a buborékok. Ezt követően zárjuk le alatta a tüzed, szorítsuk rá az üvegekre alaposan a kupakokat, majd hagyjuk szépen lassan ebben a vízben kihűlni. Így egyrészt valamelyest csírátlanítottuk a szirupot, másrészt mire kihűlnek, légritka tér (vákuum) keletkezik az üvegekben, amely megakadályozza a mikrobák elszaporodását. Így már a spájzban tárolhatjuk őket minimum akár egy évig is. Sajnos ez esetben a vitamin tartalma a szirupnak jelentősen csökkent. Ha ezt a folyamatot kihagynánk inkább, akkor hűtőben kell tárolni, ahol pár hónapig biztosan kibírja.


Ha nagyon szép orgonabokrokat szeretnél, akkor érdemes váltómetszést alkalmazni. Az egyik ágat rövidre metsszük, a másikat pedig hosszabbra hagyjuk meg a villás elágazásnál.